KÖLTÉSZET NAPJÁN EMLÉKEZÜNK!

KÖLTÉSZET NAPJÁN EMLÉKEZÜNK!

A magyar költészet napja – Április 11.

A magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük a méltán ismert költő, József Attila születésnapján április 11-én. A 32 éves korában elhunyt költő munkásságát posztumusz Kossuth-, Magyar Örökség- és Baumgarten-díjjal jutalmazták. Középiskolai évei alatt Tiszta szívvel című verse miatt Horger Antal eltanácsolta a Szegedi Tudományegyetem tanári karáról, ezután Bécsben és a párizsi Sorbonne-on is tanult. Művei között találhatunk fordításokat, főleg Villon költeményeit fordította le magyarra, illetve szomszédos népek kortárs líráival foglalkozott saját verseinek megírásán kívül. József Attilát minden idők egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb magyar költőjeként tartja számon a hazai irodalom. A költő tragikus halála 1937. december 6-án következett be Balatonszárszón. Az, hogy a fiatal, tehetséges, ám lelkileg instabil költő, tudatosan lépett-e a balatonszárszói síneken egy tehervonat elé, vagy baleset volt máig vitatott téma. Tehetségét és költői nagyságát hét verseskötet és azoknak művei tükrözik. Nemzetközi szinten ő a legismertebb a modern magyar költők közül, verseit számos nyelvre lefordították, műveit a világ számos országában tanítják irodalom órákon.

Sokan nem tudják, de ezen a napon látta meg a napvilágot Márai Sándor, kassai költő is, aki mindössze öt évvel volt idősebb pályatársánál. Egészen 1948-ig Budapesten élt és alkotott, feleségével Matzner Ilonával, Lolával. Először Svájcba utaztak, majd véglegesen Amerikában telepedtek le. Amikor azonban 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki. 1951-ben megszületett első emigrációval kapcsolatos írása, a Halotti beszéd című verse, amely a magyar líra egyik legkiemelkedőbb alkotása.  Az 1956-os szabadságharcot mindvégig figyelemmel kísérte. Később New Yorkból a Szabad Európa Rádión keresztül a Mennyből az angyal című versével üzent a magyaroknak. A költő 1989-ben halt meg Amerikában, irodalmi munkásságát 1990-ben posztumusz Kossuth-díjjal jutalmazták.

 

A magyar költészet napján előadások, felolvasások és versmondó versenyek keretében emlékeznek meg József Attiláról. Hagyománynak tekinthető, hogy ezen a napon meglátogatják a költő egykori lakóhelyét a budapesti Gát utcában, ahol felnőtt. Itt a tisztelet szimbólumaként koszorúkat helyeznek el. A költészet napján kulturális programok sokaságából választhatnak az érdeklődők az ország számos pontján.

 

 József Attila: Kopogtatás nélkül

 

Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám,

de gondold jól meg,

szalmazsákomra fektetlek, porral sóhajt a zizegő szalma.

A kancsóba friss vizet hozok be néked,

cipődet, mielőtt elmégy, letörlöm,

itt nem zavar bennünket senki,

görnyedvén ruhánkat nyugodtan foltozhatod.

Nagy csönd a csönd, néked is szólok,

ha fáradt vagy, egyetlen székemre leültetlek,

melegben levethesz nyakkendőt, gallért,

ha éhes vagy, tiszta papirt kapsz tányérul, amikor akad más is,

hanem akkor hagyj nékem is, én is örökké éhes vagyok.

Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám,

de gondold jól meg,

bántana, ha azután sokáig elkerülnél.

Vélemény, hozzászólás?