A borok ünnepe Egerben! Foglaljon időben!

A borok ünnepe Egerben! Foglaljon időben!

A borok ünnepe Egerben

Az Egri csillagok nevet viselő bor megalkotásának ötlete egészen 2010. február 10-ére tehető, mikor 60 egri borász gyűlt össze a városunkban nevezetes Gál Tibor Pincészetben. Ekkor fogalmazódott meg bennük az a gondolat, hogy – mivel az Egri borvidék majdnem felét fehérszőlő teszi ki, a fajták szempontjából ugyanúgy szétaprózódva, mint a kékszőlő esetében – szükséges egy borvidéki fehér házasítás létrehozása. Mivel az Egri Bikavér, mint vörös cuvée adott volt, ebből következett, hogy a párjaként meghatározott fehérbor is márkanevet kapjon. A cél elérése érdekében a Vino Port Bormagazin online névválasztó kampányt indított, melyre 3500 nevezés érkezett. A beérkezett nevek közül választotta ki egy szakmai zsűri az Egri Csillagok nevet. Az egri fehér borok a vörösökhöz hasonlóan, lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal idézik fel az itt honos fajták és a termőhely harmóniáját.

Csillag Fesztivál

Az Egri Csillag Weekend 2018. április 28 és május 1. között kerül megrendezésre Egerben. Az idén hatodik alkalommal kerül sor arra a négy napos programra, mely a Bor. Gasztronómia. Fesztivál szlogenszavakat kapta, hiszen ez a három szó írja le legjobban, hogy miről is szól ez a pár nap. A rendezvény keretein belül egri borászok kínálják a bor kedvelőinek a legújabb évjáratú Egri Csillagjukat, míg a Dobó téren gasztronómiai és zenei fesztivál várja a látogatókat. Négy napon keresztül válogathatnak az érdeklődők 14 borászat, 11 Food Truck és 14 koncert közül kedvükre.

Bikavér Ünnep

Eger Város Hegyközsége immár 22. alkalommal rendezi meg az Egri Bikavér Ünnepet 2018. július 5-8. között, Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából a belváros szélén található Érsekkertben. A város legnagyobb és legnépszerűbb ingyenes rendezvényeként számon tartott Egri Bikavér Ünnep keretein belül számos egri borász kiváló borokat kínál, illetve a város legjobb éttermei az italokkal harmonizáló ételekkel várják az érdeklődőket. Ahogy a tavalyi évben is, az Egri Bikavér és az Egri Csillag borok mellett a helyi termelők rozé borai is ott lesznek a kínálatban.

Vélemény, hozzászólás?